Нож Съдържание История | Части на ножа | Употреба | Галерия | Източници | Вижте също | Външни препратки | НавигацияМатериали за изработване на ножовеИнформация за ножовеКухненски ножовеНож БГ - българският сайт за ножовеългарски ножарски форумбългарски ножарски форум
Режещи инструментиРъкопашни оръжияХладни оръжияПрибори за хранене
клиндръжкастоманаметалсплавкостдървопластмасакамапалеолитакремъкмедбронзЮжна Америказлатокухнителовариболоватуризма
Нож
Направо към навигацията
Направо към търсенето
Нож (от старобългарски nožь, nьziti означаващо "промушвам") е режещ инструмент с различни предназначения, който се състои от две части – клин и дръжка.
Клинът като правило се изработва от стомана или някакъв друг метал или сплав, но може да е направен и от кост, камък или дърво (напр. бамбук). Дръжката се изработва най-често от дърво, кост, рог, метал или пластмаса.[1] Дръжките на ножовете от изкуствен материал се отливат върху острието, докато дръжките от органични материали се закрепят към острието по различен начин - чрез прикрепване на чирени посредством нитове, набиване на дръжката или нанизване на определен брой пръстени от кожа или дърво. Острието може да е заточено само от едната страна, която е и режещата му част, но може да е заточено и от двете. Нож, на който острието е заточено и от двете страни се нарича кама. Заточването става в различни профили в зависимост от предназначението му.
Ножовете биват два основни типа – с фиксирано острие и сгъваеми, като всеки от двата типа се разделя на множество видове според формата на острието, предназначението, начина на изработка и пр.
Съдържание
1 История
2 Части на ножа
3 Употреба
4 Галерия
5 Източници
6 Вижте също
7 Външни препратки
История |
Възникнал е в дълбока древност, по време на палеолита. Първите ножове които първобитните хора са ползвали са били каменни (често от кремък). По-късно към ножа са започнали да прикрепят дървена или костна дръжка. Преди около 5000 години човекът се научава да лее метал и остриетата започват да се изразботват от мед и бронз. В Южна Америка остриетата се изработват от злато. По-късно ръчната изработка се заменя със заводска, което значително намалява цената. Днес остриетата се правят основно от неръждаема стомана, а за дръжката се предпочита пластмаса.
Части на ножа |
Основните части на ножа са:[2]
1 – клин и
2 – дръжка.
3 – връх на ножа
4 – острие
5 – страна на клина
6 – гръб на клина
7 – канал
8 – основа на клина (рикасо)
9 – гард(предпазител)
10 – пета (помел)
11 – темляк (съществуват само при някои видове ножове)
Употреба |
Най-широка употреба днес ножовете намират в домакинството, предимно в кухните[3]. Ножовете още се използват в кланниците и месарниците. Те имат много и различни приложения: използват се за клане, за дране, обескостяване, филетиране и много други. Ножовете намират приложение и в лова, риболова и туризма, както и в армията като хладно оръжие.
Галерия |
Източници |
↑ Материали за изработване на ножове
↑ Информация за ножове
↑ Кухненски ножове
Вижте също |
- Мачете
- Бръснач
- Кама
- Ятаган
Меч (сабя)- Аихмофобия
Външни препратки |
- Нож БГ - българският сайт за ножове
- Metal Blade – български ножарски форум
- Блейдфорум – български ножарски форум
Категории:
- Режещи инструменти
- Ръкопашни оръжия
- Хладни оръжия
- Прибори за хранене
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.112","walltime":"0.204","ppvisitednodes":"value":90,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":0,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":0,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":2,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":16590,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 0.000 1 -total"],"cachereport":"origin":"mw1327","timestamp":"20190313084643","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":113,"wgHostname":"mw1258"););