Верментино Съдържание География | Характеристики | Използване | Източници | Навигация„Vermentino“„Верментино“туктук
Винени сортове грозде
английскигроздебели винаИспанияИталияФранцияАвстралияКримКавказКорсикаСардинияПортугалияКалифорния
Верментино
Направо към навигацията
Направо към търсенето
Верментино | |
---|---|
Malvoisie de Corse, Pigato, Favorita, и др. | |
Грозд от верментино | |
Информация | |
Регион | Испания, Италия, Франция, Австралия |
Аромати | глог, бадем и ябълка |
Почва | суха и безплодна |
Болести | добра устойчивост |
Верментино в Общомедия |
Верментино (на английски: Vermentino) е сорт грозде, който се използва за направата на бели вина.
Съдържание
1 География
2 Характеристики
3 Използване
4 Източници
География |
Отнася се към западноевропейските географски сортове грозде, като за негова родина се счита Испания. Този сорт се отглежда главно в Италия, Франция, Австралия, както и в Крим и Кавказ. Големи насаждения има на островите – Корсика и Сардиния.
Частично се отглежда в Португалия и в Калифорния. В България има нови насаждения в Старозагорско към Винарна „Александра“ и Бутиковата изба „Бетърхалф“.
Има разнообразни синоними в различните области – Agostenga, Agostenga blanc, Brustiano, Brustiano di Corsica, Carbes, Carbesso, Favorita, Favorita bianca, Favorita Bianca di Conegliano, Favorita d'Alba, Favorita di Alba, Favorita di Conegliano, Formentino, Fourmentin, Garbesso, Grosse Clarette, Malvasia a Bonifacio, Malvasia Grossa, Malvasie, Malvoisie, Malvoisie è Gros Grains, Malvoisie Corse, Malvoisie de Corse, Malvoisie Précoce d'Espagne, Piccabon, Piga, Pigato, Rolle, Rossese, Sibirkovski, Uva Sapaiola, Uva Vermentino, Valentin, Varlentin, Varresana bianca, Vennentino, Verlantin, Vermentini, Vermentino bianco, Vermentino Pigato, и Vermentinu.
Характеристики |
Силата на растежа на лозаса е висока. Листата са средни или големи, петопръстни. Гроздовете са пирамидални и средно големи. Зърната са среден размер, кръгли, зеленикаво-жълти. Добивът на грозде зависи от условията, но обикновено е висок. Отнася се към сортовете с късно зреене. Доста устойчив на болести. Сортът е взискателен към топлината и е слабо зимоустойчив. Полу-ароматен сорт. Добро съотношение на сладост и киселинност.
Използване |
Използва се направата на десертни и трапезни вина.
Традиционно се използва в менюто с паста и риба.
Източници |
Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vermentino“ и страницата „Верментино“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори. |
Категория:
- Винени сортове грозде
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.068","walltime":"0.097","ppvisitednodes":"value":377,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":7743,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":508,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":6,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":2,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 75.112 1 -total"," 80.88% 60.752 1 Шаблон:Грозде"," 74.62% 56.046 1 Шаблон:Infobox"," 9.67% 7.260 1 Шаблон:Lang"," 9.17% 6.886 1 Шаблон:Превод_от_2"," 3.94% 2.963 2 Шаблон:Превод_от/Език"," 3.18% 2.390 1 Шаблон:Lang/lang"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.016","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":913296,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1326","timestamp":"20190317222333","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":143,"wgHostname":"mw1264"););