Sofia Open, WTA и други тенис турнири в България Sofia Open – досегът ни с мъжкия тенисДостигнахме ли световно ниво?

BetfairBet365










Sofia Open, WTA и други тенис турнири в България



“Малкия Мастърс” сбъдна големите мечти на българския фен



Предизвикващият все по-голям интерес – Sofia Open, ни подтикна да разгледаме изминали състезания, провеждани по родните ширини. Разбира се, най-ярък спомен в съзнанието на българския тенис фен предизвиква турнирът на шампионките, организиран под егидата на WTA. Изминаха няколко години от реализирането му в столицата, а според експерти, проектът се оказа изключително успешен. Донесе редица позитиви за българския спорт и позволи на привържениците да се докоснат до най-големите имена от световния елит.



През 2014 г. бе третото поредно домакинство на София, която грабна тази възможност от Бали, предишният организатор на надпреварата. WTA дава начало на този тур през 2009 г., като основната цел е да се конкурира с големия Мастърс, от там идва и името му. Турнирът включва високопоставени тенисистки, които са спечелили трофей от ранга “Международни” през изминалия сезон, но не са успели да се класират за финалното състезание на женската тенис асоциация. Две състезателки получават право на директно участие, благодарение на “Уайлд Кард”.



Състезания на женската тенис асоциация

Дебютът на шампионата се оказва сполучлив. Араван Резаи е първата носителка на трофея, след като Марион Бартоли се отказва на финала. Последват две купи за Ана Иванович преди турнирът да се премести в София. Второто издание е съпътствано от леки промени в регламента, като се цели по-кратък и интересен формат. Групите биват премахнати, а състезателките излизат в директни елиминации. Този вид трае няколко години, но не се увенчава с особен успех. Щом София става домакин, бива върнат старият режим. Осемте участнички се разпределят в групи, а към елиминационната фаза продължават първите две.



Откриващият тур пред българска публика завършва с успех за рускинята Надя Петрова. Финалът се оказва безпроблемен за нея, като достига до двусетова победа срещу датчанката Каролин Вожняцки. През 2013 г. купата на “Гаранти коза Оупън” отива при Симона Халеп. Румънската представителка печели своята група без загубен сет, на полуфиналите побеждава Ана Иванович с 2:1 сета, какъвто е изходът и на финалния двубой срещу Саманта Стоусър. На “малкия мастърс” взима участие и Цветана Пиронкова, която отпада още в груповата фаза. Българската тенисистка така и не стига до заветен успех.



Турнирът на шампионките

Пиронкова е част и от следващото издание на шампионата. За жалост резултатите й са същите, но пък интереса към турнира се покачва. Всички двубои са телевизионни, а “Арена Армеец” регистрира неимоверно висока посещаемост. Представителки на WTA тура през 2014 г. са имена, като Макарова, Цибулкова, Суарес Наваро, Ализе Корне, Мугуруса, а финалът противопоставя Андреа Петкович и Флавиа Пенета. Германката триумфира с купата и подобри точковия си актив в световната ранглиста с 340 пункта. Състезанието бе удостоено от висок награден фонд, като общата му стойност възлиза на $750,000.



Започват да валят благодарствени писма от родната тенис федерация и министерството на спорта. Те са напълно основателни, тъй като състезанието нямаше как да се проведе без радетелите за българския спорт. Включиха се редица фирми, подпомагащи финансово и организационно провеждането на турнира. Двубоите се излъчваха на живо в национален ефир, а основна причина за световното ниво на тура изигра главния организатор “Гаранти Коза”. За популяризирането му в глобален мащаб ключова роля имаха букмейкърските къщи. Bet365 акцентира върху всеки един сблъсък, поставяйки огромен брой маркети и възможности за залог. Друг английски букмейкър също не омаловажи “малкия мастърс”. Залагащите имаха досег до редица тенис залози в Betfair, насочени към двубоите от турнира. Победителката се оказа изненада за хазартните компании, поради което бяха изплатени високи коефициенти на използвалите дългосрочни прогнози.



Тук е мястото да направим вметка, свързана с възможностите за игра в отделните онлайн букмейкъри. Съществуват редица варианти за залог на тенис двубои в популярни брандове, като Efbet, Winbet, Bet365 и т.н. Тенисът представлява хазартните сайтове и не случайно бива обособен на началните им страници. Следени са огромен брой състезания, включително турнирите от Големия Шлем, отделните Мастърси, ATP 500 и т.н. Не биват пропускани отборните съревнования, включително Купа Дейвис и Хопман къп, както и аматьорските шампионати, като ITF и Чалънджърите.



Sofia Open – досегът ни с мъжкия тенис


Григор Димитров

Турнирът на шампионките не е единствената надпревара от световния елит, провеждана у нас. През 2016 г. се роди идеята за създаване на ATP турнир, част от сериите 250. В началото състезанието се оказа загадка за големите имена и малцина от тях се осмелиха да се включат към него. Решаваща крачка към участие в тура направиха Баутиста-Агут, Виктор Троицки, Андреас Сепи, Жил Мюлер, Филип Колшрайбер. Испанският представител вдигна първия трофей в “Арена Армеец”, след като надигра в два сета Троицки (6:3, 6:4). Изданието през следващата година бе дългоочаквано, тъй като заявка за участие бе изпратена от Григор Димитров. Българинът реши да зарадва родните привърженици и се впусна в преследване на нова купа. Гришо стартира от втория кръг, където го очакваше Йежи Янович. Високият поляк бе и най-трудната задача за поставеният под №3 в схемата на турнира. Последваха победи над Троицки и Басиашвили, за да се сбъдне една голяма мечта – Григор Димитров спечели турнир в България!



През 2018 г. турнирът за малко не бе опропастен. След като се разбра, че Григор няма да участва, редица спонсори се отказаха, което принуди Diema Xtra да се заеме еднолично с организирането на мащабното ATP събитие. Към участниците се присъединиха Стан Вавринка, Троицки, Мюлер, но финалистите бяха изненадващи. Мирза Башич победи в три сета румънеца Мариуш Копил, с което вдигна първи трофей в своята кариера.



Sofia Open 2019 ще се състои! Това е последната информация, обявена на сайта на надпреварата. Към момента са обявени имената на 23-ма елитни състезатели. Този път изданието ще е далеч по-обещаващо, въпреки отсъствието на Григор Димитров. Потвърдено е присъствието в основната схема на Вавринка, Монфис, Баутиста-Агут, Хачанов, Вердаско, Сепи и т.н. Всички те са членове на световния топ 100, така че съмненията, относно високото ниво на турнира, са излишни. Жребият ще бъде изтеглен дни преди началото на квалификациите, а общият награден фонд възлиза на половин милион евро. Големият победител ще прибави 250 точки към ранглистата на ATP.


Sofia Open 2019

Несъмнено тазгодишното издание на София Оупън ще е още по-интересно. Причината за наличието на толкова класни състезатели се дължи на множеството спонсори. Авиационната компания “Emirates” обяви, че се заема с подпомагането на финансовата част, а Diema Extra ще излъчва събитията на живо в своите медийни канали. Букмейкърите също не остават на заден план. Родните компании стартираха пресявка на големите фаворити и определяне на предварителните коефициенти. Efbet за поредна година ще стимулира любителите на тениса, като им предложи допълнителни бонуси и увеличаване на поставените ставки. Да не забравяме, че хазартният бранд е основен деятел на БФТ.



Достигнахме ли световно ниво?


Въпрос, задаван от мнозина експерти в бранша. На първо четене “WTA турнира на шампионките” и “Sofia Open” заеха ключово място сред световния тенис елит. Състезанията имаха своите негативни моменти, но те са неизменна част от всяко едно събитие. В общ план няма как да не сме доволни от отдадената възможност. Имаме досег до най-добрите тенисисти, които ежегодно се съревновават на българска земя. “Арена Армеец” събира куп привърженици на тениса, а телевизионните канали не пропускат отразяването на събитието. Това говори за голям интерес и ентусиазъм сред обикновения фен.



Надяваме се, че организирането на ежегодния Sofia Open няма да се преустанови. Турнирът е в своя апогей и заслужава място в календара на големите тенисисти. За момента определени състезатели се впускат в приключението у нас, но нека имаме вяра, че с времето надпреварата ще придобие още по-неизмерими мащаби. Нека не омаловажаваме и участието на сайтовете за залози, популяризиращи турнира и подпомагащи българския спорт.






















var ulp_ajax_url = "https://www.prognozirame.com/wp-admin/admin-ajax.php";
var ulp_count_impressions = "on";
var ulp_async_init = "on";
var ulp_css3_enable = "on";
var ulp_ga_tracking = "off";
var ulp_km_tracking = "off";
var ulp_onexit_limits = "off";
var ulp_no_preload = "on";
var ulp_campaigns = "none":[""];
var ulp_overlays = "eHKVpargCybFJsyS":["#333333", "0.8", "on", "middle-center", "fadeIn", "classic", "#ffffff"],"none":["", "", "", "", ""];
if (typeof ulp_init == "function")
ulp_init(); jQuery(document).ready(function() ulp_ready(););
else
jQuery(document).ready(function()ulp_init(); ulp_ready(););


var clicky_custom = ;
clicky_custom.outbound_pattern = '/vlez/';

var clicky_site_ids = clicky_site_ids || [];
clicky_site_ids.push(100817350);
(function()
var s = document.createElement('script');
s.type = 'text/javascript';
s.async = true;
s.src = '//static.getclicky.com/js';
( document.getElementsByTagName('head')[0] )();

Clicky


Popular posts from this blog

Личност Атрибути на личността | Литература и източници | НавигацияРаждането на личносттаредактиратередактирате

Are there any AGPL-style licences that require source code modifications to be public? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast?Force derivative works to be publicAre there any GPL like licenses for Apple App Store?Do you violate the GPL if you provide source code that cannot be compiled?GPL - is it distribution to use libraries in an appliance loaned to customers?Distributing App for free which uses GPL'ed codeModifications of server software under GPL, with web/CLI interfaceDoes using an AGPLv3-licensed library prevent me from dual-licensing my own source code?Can I publish only select code under GPLv3 from a private project?Is there published precedent regarding the scope of covered work that uses AGPL software?If MIT licensed code links to GPL licensed code what should be the license of the resulting binary program?If I use a public API endpoint that has its source code licensed under AGPL in my app, do I need to disclose my source?

How does Billy Russo acquire his 'Jigsaw' mask? Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast? Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Favourite questions and answers from the 1st quarter of 2019Why does Bane wear the mask?Why does Kylo Ren wear a mask?Why did Captain America remove his mask while fighting Batroc the Leaper?How did the OA acquire her wisdom?Is Billy Breckenridge gay?How does Adrian Toomes hide his earnings from the IRS?What is the state of affairs on Nootka Sound by the end of season 1?How did Tia Dalma acquire Captain Barbossa's body?How is one “Deemed Worthy”, to acquire the Greatsword “Dawn”?How did Karen acquire the handgun?