Aminoplasty Bibliografia | Menu nawigacyjneAminoplasty
Tworzywa sztuczne
tworzywtermoutwardzalnychreakcjipolikondensacjizwiązkówgrupy aminowemocznikmelaminaanilinadicyjanodiamidformaldehydemżywickwas szczawiowykwas winowyalkoholieterubenzynybenzenutłuszczów
Aminoplasty
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Aminoplasty - to grupa syntetycznych tworzyw termoutwardzalnych, otrzymywanych w reakcji polikondensacji związków aminowych (zawierających grupy aminowe) (-NH2) np. mocznik, melamina, anilina, dicyjanodiamid głównie z formaldehydem (aldehydem mrówkowym). Powstają na bazie żywic mocznikowych i melaminowych. Cząsteczki aminoplastów połączone są mostkami metylenowymi (-NH-CH2-NH-) i dimetylenoeterowymi (-NH-CH2-O-CH2-NH-). Kondensację prowadzi się na ogół w obecności katalizatorów kwaśnych, jak kwasy mineralne, kwas szczawiowy, kwas winowy itp. Aminoplasty można dokładnie odbarwić.
Są odporne na działanie alkoholi, eteru, benzyny, benzenu, tłuszczów roślinnych i olejów. Wyroby z aminoplastów charakteryzują się: twardością, sztywnością, odpornością na działanie wody i rozpuszczalników. Posiadają odporność cieplną do 100 - 120 °C. Są bezwonne, bezbarwne, oraz posiadają możliwość dowolnego barwienia.
Aminoplasty znajdują zastosowanie jako:
żywica lana do wyrobu artykułów galanteryjnych- z odpowiednią ilością wypełniaczy do sporządzania wyrobów formowanych.
Bibliografia |
- Słownik chemiczny, Wyd. VI uzupełnione, Wiedza Powszechna, Warszawa 1982. ISBN 83-214-0323-9
Kategoria:
- Tworzywa sztuczne
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.044","walltime":"0.062","ppvisitednodes":"value":53,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":1026,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":180,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":5,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 38.690 1 Szablon:Commonscat","100.00% 38.690 1 -total"," 89.02% 34.441 1 Szablon:Projekt_siostrzany"," 72.69% 28.125 1 Szablon:Ikona"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.008","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":782945,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1320","timestamp":"20190419185955","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Aminoplasty","url":"https://pl.wikipedia.org/wiki/Aminoplasty","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q6665766","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q6665766","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-04-06T22:25:22Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a1/Piatto_in_melammina.jpg"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":121,"wgHostname":"mw1261"););